Novosti

Ponovnom uporabom vode u EU-u protiv nestašice vode

Objavljeno

Klimatske promjene su prijetnja europskim vodama

Europski parlament želi osigurati izvore slatkovodne vode promicanjem ponovne uporabe vode gdje god je to moguće. Kao alternativa, za navodnjavanje se mogu koristiti gradske otpadne vode, čime se kompenziraju ekološki i gospodarski troškovi suša i ostalih ekstremnih vremenskih uvjeta.

Klimatske promjene utječu na vodne resurse EU-a, a nestašice vode i suše su sve češće pojave. Nestašicom vode pogođeno je najmanje 11 % europskog stanovništva i 17 % teritorija EU-a. Ponovnom uporabom vode u najvećoj mogućoj mjeri, EU želi osigurati zaštitu svojih vodnih resursa za budućnost.

„Možemo ponovno uporabiti do 6,6 milijardi kubičnih metara vode godišnje. Trenutačno se ponovno uporabljuje tek 1,1 milijarda. Postoji, dakle, ogromna prilika za učinkovitim iskorištavanjem voda“, rekla je talijanska europarlamentarka Simona Bonafè iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu  (S&D).

Sve je to dio kružnog gospodarstva - smanjenje, ponovna uporaba i recikliranje. Isto je i s vodom. Parlament podupire planove obnove gradskih otpadnih voda za navodnjavanje u poljoprivredi, a zastupnici žele promicati uporabu pročišćene vode za navodnjavanje prehrambenih i neprehrambenih sirovina.

„Voda se prije svega može upotrebljavati u poljoprivredi ili i u građanske svrhe“, dodaje Bonafè.

Države EU-a bi također trebale moći ponovno upotrebljavati vodu za industrijske i ekološke svrhe – sve dok to ne šteti ljudima ili okolišu.

Preuzeto s: Ekovijesnik